torstai 8. marraskuuta 2012

Matkakertomus: Halki Nevadan ja Kalifornian

Tänä kesänä Ketsuppidelfiini järjesti matkan ystävyyskaupunkiinsa, Los Angelesiin. Matkalle sattui toki muitakin kohteita, sillä kyseessä oli ns. road trip.

Lyhyenkin reissun aikana on helppo havaita, miksi amerikkalaiset ovat niin kovin ylpeitä kotimaastaan. Maisemat ovat henkeäsalpaavia, ja taivas avara. Tässä on kuva yhdysvalloista:

Amerikka (havainnekuva)

Ketsuppidelfiinin matka suuntautui siis länsirannikolle. Kuten kulahtanut toteamus kuuluu, Amerikassa kaikki on suurta, ja länsirannikolla sijaitsevatkin mm. maailman suurimmat puut. Myös autot ovat suuria, kuten tapaan kuuluu. Tyypillisesti autot olivat lava-autoja, eli amerikkalaisemmin pick-up truckeja. Nämä ovatkin käteviä metsätöissä, sillä yhdestä jättimäisestä Redwoodin puusta tulee nopeasti ihan älytön lasti halkoja.

Näillä lämmittää koko talven

Yhdysvaltain liikenne - omaa luokkaansa

Isot autot ja suuri asukasmäärä tarkoittavat tietysti myös liikenneruuhkia. Toisinaan tämä on johtanut liikenteen niin täydelliseen puuroutumiseen, että pahimpien liikenneruuhkien aikaan mukaan kannattaa liittyä vain erikoisvalmisteisella ajoneuvolla.

18-wheeler
Ja erikoisvalmisteisiltapa nuo amerikanraudat pieniin euromopoihin tottuneesta vaikuttavatkin. Muun muassa aito amerikkalainen rekka on kerrassaan sykähdyttävä näky, eikä moisen järkäleen kokoa tahdo uskoa, ennen kuin sen ensi kertaa omin silmin näkee.

Sanotaan, että Suomi kulkee kumipyörillä, mutta amerikassa tuo käytäntö on vielä enemmän totta. Mutta tietysti suurten etäisyyksien maassa on myös kilometrien pituisia junia, jotka halkovat rajattomilta tuntuvia aavikoita. Lucky Lukeista tutut postivaunut ovat aikojen saatossa vaihtuneet moderniin rautatieverkostoon, joka kuljettaa tuplakontteja ja valtavia öljysäiliöitä maan laidalta laidalle, ihmisten matkatessa vaivattomasti Amtrakin mukavissa matkustajavaunuissa.
Take Amtrak! Tämä kuva itärannikon legendaariselta Penn Stationilta, sillä villin lännen asemat eivät mahtuneet kameran etsimeen.

Nevada

Jättimäinen, väärennetty moskeija.
Viva Las Vegas!
Mikään länsirannikolle suuntautuva matka ei tietenkään olisi täydellinen ilman pientä koukkausta Las Vegasiin kokeilemaan onnea yksikätisessä rosvossa ja rulettipöydässä. Suurimman vaikutuksen tekee kuitenkin pompöösi arkkitehtuuri. The Stripin varrelle rakennetut, muovisen näköiset jäljitelmät maailman ihmeistä kuvastavat amerikkalaisuuden ikävämpiä ja pinnallisia puolia mitä parhaiten.




Freddie Mercury veti ihan hyvin
Barack Obaman tukikonsertissa.
Matkatessamme Nevadan ja Kalifornian rajan tuntumassa, onnekas sattuma heitti meidät pittoreskiin Indian Springsin pikkukaupunkiin juuri, kun presidentti Barack Obama oli saapunut sinne osana vaalikiertuettaan. Kuinka ollakaan, Ketsuppidelfiinille järjestyi kuin järjestyikin mahdollisuus mennä kuuntelemaan Obaman sydämet ylentävää ja koskettavaa puhetta, joka valoi toivoa parempaan tulevaisuuteen, vaikuttamatta kuitenkaan ollenkan liian imelältä. Puheen jälkeen oli vielä ihan mahtava konsertti.

Yes we can!




Lopulta: Los Angeles - enkelten kaupunki!

Pilvenpiirtäjät siintävät Los Angelesin taivaanrannassa
Compton
Hollywood Boulevard
Kemianteollisuudessa on prosessit kunnossa





Ei kommentteja: