torstai 8. syyskuuta 2011

Teknistieteellinen ajankohtaiskatsaus: Numeroiden merkitys internet-ajassa

Nyt on sellanen tilanne että on aivan pakko blogata. Blogaaminen on pakollista aina välillä, ja tällä kertaa se on pakollista. Olettekos muuten koskaan tulleet ajatelleeksi että kuinka monta blogia maailmassa on olemassa? Minä en ollut sitä ennen tätä hetkeä tullut ajatelleeksikaan, mutta sellainen firma kuin BlogPulse onneksi osasi tuohon jonkun arvion heittää, ja se arvio on vaatimattomat 129 miljoonaa vuoden 2009 loppuun mennessä.

Eli aika monta blogia, mutta ei ihan niin paljon mitä vuodessa lähtee sähköpostia. Tätä on joskus ohimennen tullut funtsattuakin. Se on jo paljon mielenkiintoisempi luku. 90 biljoonaa kappaletta vuodessa. Siis 90 000 000 000 000 kappaletta sähköpostia vuodessa. Se tekee vajaat 247 miljardia sähköpostiviestiä päivässä, reilut miljardi viestiä tunnissa. Tästä noin 90 prosenttia on roskapostia, eli aikamoinen näpyttely siinä saa olla nigerialaisilla käynnissä, ja voi olla että kymmensormijärjestelmääkin tarvitaan.

No mitäköhän helvettiä tollanen lukema voisi tarkoittaa insinöörin mielestä? Sitä että jossain tarttee olla aika paksua kaapelia ja muutama runkoreititin. koska jos nyt arvataan että yksi sähköpostiviesti sisältäisi vaikkapa sata lontoonkielistä sanaa (osahan viesteistä on aika lyhkäsiä ja osa jotain Iijoki-sarjan mittasia mutta suurin osa varmaan lyhkäsiä) niin se tekisi sellasen viisisataamerkkisen viestin. Jep, aika lyhyitä on ketsarin toimituksenkin mielestä englannin sanat keskimäärin.

Okei, siis viitisensataa kirjainta. No joo, se ois jollain perusenkoodauksella siis sellasta tavun tai pari per merkki, eli koko viesti olisi mitättömät yhen kilotavun max eikö niin? No ei! Vaan oikeastihan sähköpostiviestiin tulee kaiken maailman rich text formatoinnit ja html-linkit ja kuvia ja välitysdataa ja muuta skeidaa, joten oikeampi koko on paaaaaaaljon suurempi. Sanotaan vaikka että sellaset 50 tai jopa sata kertaa isompi. Kato vaikka omasta sähköpostista jos et usko. Ainahan se inbox on full paitsi jos on gmail.

Tästä siis saadaan varovaisesti arvoiden noin 50-100 kilomiljardia tavua tunnissa, mikä olisi sellasta 100-200 Gbps keskimääräisenä suoritustahtina. Hei, itse asiassahan se ei ookkaan niin paha kuin aluksi ajattelin. Tohon riittäisi teoriassa semmonen sadan tai tuhannen lähiverkkokaapelin nippu jos haluttaisiin kaikki sähköpostit omaan inboxiin. Vai riittäisikö? Ei.

Jatketaanpa tätä turhaa ajatusketjua vielä. Ajatellaan nyt niin, että bitin mahdollisten tilojen 0 ja 1 esittämiseen tarvitaan jännitettä. Sähköä. Voltteja on enemmän tai vähemmän, vitun siistiä, voisin puhua tästä koko päivän enkä kyllästyisi. Oikeestihan ym. kilobittien ympärille käärästään kaikenlaista virheenkorjausta ja pakettia ja segmenttiä ja muuta ja tarvitaan vielä toinen nippu kaapeleita, mutta nyt päivä rupeaa olee lopussa ja kyllästyttää. Seuraava kappale!

...tässä enää mitään seuraavaa kappaletta ole ku en jaksa kirjottaa enää. Mietin vaan että millanen infra, teleoperaattorihenkilöstö, ja kuinka monta Olkiluoto kolmosta tarvitaan ennen kuin 45-90 000 000 000 kB/h nigerialaiskirjeinä ja viagramainoksina saavuttaa kohteensa. Roskaposti työllistää meidät ja elvyttää maailmantalouden!

Location:Internet

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

lolololoistavaa

ketsuppidelfiini kirjoitti...

Ilmeinen johtopäätös = 90% maailman asukkaista on Nigerialaisia. Selittää heidän vaurautensa ja avokätisyytensä.