torstai 26. toukokuuta 2011

Legitiimin suvaitsevaisuuden dilemma: Case cowboy, eli utilitaristinen suvaitsemattomuus positiivisen erityiskohtelun perusteena

Oletetaan cowboy, jolla on rutto. Tällainen oletus on tietenkin typerä varsin monella tapaa. Vain yhden listatakseni: 1. Cowboyt eivät yleensä juo teetä. Niin, edellä unohdin mainita, että oletukseen sisältyi tietysti myös väittämä cowboyn teenjuonnista. Näillä tiedoilla päivitettyinä, jatkakaamme eteenpäin.
Erilaisia teelaatuja ja dippikastike

Ruttocowboy siellä harrastaa teenjuontia, kun yllättäen tien yli kulkee kyy. Mitä tekee cowboy? Suomen lainsäädännön mukaan kyy on rauhoitettu eläin, jonka tappaminen on sakon uhalla kielletty. Jos cowboymme on lainkuuliainen sankari, hänen on otettava kyseinen seikka huomioon. Toisaalta, perheellisenä ihmisenä hänen on ajateltava myös muiden kuin kyyn hyvinvointia. Esimerkiksi, mikäli kyseessä on cowboyn ratsastus- ja poniranchin pihatie, on täysin mahdollista, että tuo viekas kyy - mikä ilkiö - hyökkää pahaa-aavistamattomien lasten kimppuun ja ruiskuttaa näihin katalaa myrkkyään. Tällöin cowboyn perheidylli vaarantuu, ja se on estettävä (mikäli tarkastelemme esimerkin problematiikkaa utilitaristisesta aspektista ja asetamme premissiksi, että perheonni on kyyonnea merkittävämpää)!

Yllä on kuvattu tyyppiesimerkki yksittäistapauksesta, jossa toimenpiteen legaliteetti ja legitimiteetti eivät välttämättä kohtaa, ja yksilö joutuu tekemään karmaisevan päätöksen. Lakia on rikottava, koska se on ainoa hyväksyttävä toimintamalli (utilitaristisesta aspektista). Kyy, tuo liero, on päästettävä päiviltä. Cowboy vetää revolverinsa esiin ja kysyy "Do you feel lucky, punk?" Käärme vastaa niin kuin sille huudetaan. Kaikkea ei pidä suvaita, ajattelee cowboy, ja jatkaa ajatuskulkuaan: "Suvaitsemattomuutta ei _ikinä_ pidä suvaita, sillä suvaitseminen olisi tällöin de facto suvaitsemattomuutta, ja näin ollen vain suvaitsemattomuuden kautta voimme saavuttaa suvaitsevaisen lopputuloksen. Kärmes perkele on ollut kovin suvaitsematon olemalla suvaitsematta piharauhalleni kunnioitusta. Ergo, kärmes, nyt tuli noutaja!"

Cowboy puristaa liipaisinta, kuten armeijassa on opetettu. Kuudestilaukeava syöksee tulta, ja käärme haavoittuu kuolettavasti. Kyyn koko vartalo vavahtelee, kun luoti toisensa jälkeen repii tuon viattoman luontokappaleen lihaa riekaleiksi, työntäen tieltään kaiken, mikä eteen sattuu. Ennen pitkää jäljelle jää vain käärmeen jo veltostunut ruumis. Cowboy on jo ampunut revolverinsa tyhjäksi, mutta raivosta sokaistuneena vetää liipaisimesta vielä toiset kuusi kertaa.

Paikalle sattuu poliisi, joka näkee koko tilanteen. Mitä sinä tekisit, jos olisit tuo poliisi? Suvaitsisitko cowboyn suvaitsemattomuutta käärmeen osoittamaa rauhaisan kotipihan suvaitsemisen suvaitsemattomuutta kohtaan? Jos et, antaisitko sakot? Tappaisitko paskan murhaajan? Taputtaisitko hyvää perheenisää selkään? Aseta itsesi ruttocowboyn asemaan, ennen kuin vastaat.

Muistathan vielä, mitä ruttocowboymme pohti suvaitsemattomuudesta. Cowboyt, nuo suoraselkäisyyden airuet, ovat tunnettuja sanojensa mittaisuudesta - jos siis cowboyn osoittamaa suvaitsemattomuuden suvaitsemattomuutta suvaitaan, päädytäänkö tällöin loukkaamaan cowboyn kunniaa? Cowboy kuuluu vähemmistöön, koska hänellä on rutto. Tilannetta on siis lähestyttävä myös positiivisen erityiskohtelun kautta. Millainen ihminen sisimmässäsi olet?

1 kommentti:

ketsuppidelfiini kirjoitti...

Tässä on oikein mielenkiintoista pohtia myös, miten ratkaisusi poliisina vaikuttaa utilitaristiseen skenaarioon!!!