keskiviikko 8. kesäkuuta 2011

Miksi lintueläintä ei kunnioiteta oikein?

Helvetin vihainen kukko
Onhan se kai niin, mikäli perimätieto paikkansa pitävi, että kukko ei laula käskien. Mutta entä sitten? Kuka yleensäkään käski ottaa tähän artikkeliin jonkun kukon heti alkuun - eihän se nyt kai liity mihinkään? Ei liity. Se on totta - mutta tokihan aiheessa riittää analysoitavaa pidemmäksikin aikaa. Nimittäin, äskeinen analogia ei mielestäni sovellu millään muotoa ihmisten tekemisiä tai tekemättä jättämisiä selittämään. Ei kukko ehkä ymmärrä laulaa, ja sitä paitsi ei se laululta edes kuulosta. Tai sitten se ei vaan halua laulaa.

Sanonnalla kuitenkin sopivissa tilanteissa tarkoitetaan sitä, että pakottamalla joku hyypiö tekemään jotain, se ei oikeesti kuitenkaan tee mitään. Onko oikein pakottaa hyypiö tekemään jotain? Mielestäni tätä asiaa ei tuoda tarpeeksi selvästi esille aiemmin mainitussa sanonnassa. Erilaisissa ihmisarvotilanteissa olisi tärkeää, että voisimme vetää esille sanontoja, joilla on jo valmiiksi vahva ihmisarvomerkitys. Siksi haastan sinut miettimään soveliaan ihmisarvosanonnan, jolla voisimme korvata työntekijää ikävästi alistavan sanonnan kukoista. Ja hei - mitäs jos työntekijä onkin nainen? Silloin ei ole soveliasta sanoa että kukko ei laulaisi käskien, paitsi jos nainen on transsukupuolinen. Toisaalta tällöinkin pitäisi ehkä puhua transkukoista. Vai transkanoista? Pitääkö lokeroida ollenkaan?

Kukon vastakohta on tietysti kana. Kuitenkaan suora sukupuolirinnastuskaan ei ole sopivaa, sillä tällöin arvostellaan epäsuorasti kohteen sukupuolta. Sanoisinkin, että jos väitetään, että ei kana käskien laula, ollaan teknisesti oikeassa mutta humanistisesti hakoteillä. On kovin loukkaavaa kutsua naista kanaksi. On myös epätodennäköistä, että kana laulaisi muutenkaan. Etelä-Euroopassa kanoissa on lisäksi salmonellaa. Tämän vuoksi sanonnassa olisi tärkeää painottaa henkilökohtaista ja ruoka-ainehygieniaa. Ehkäpä voisimme korvata alussa mainitsemani vanhakantaisen sanonnan modernimmalla ja kohteliaammalla versiolla "Muistathan pestä kätesi, ennen kuin ystävällisesti pyydät lintuhenkilöä ääntelemään rytmikkäästi."